یک روز گریم بازیگر سریال و شباهتهایش با یک خواننده فراری و یک روز هم تیزر تبلیغاتی سریال و بازدید شخصیتهای سرشناس از پشت صحنه مجموعه باعث شده بود تا نخستین ساخته کارگردان مختارنامه در شبکه نمایش خانگی برای شروع انفجاری و میخکوبکردن مخاطبان چیزی کم نداشته باشد. شاهگوش بالاخره در پاییز به پیشخوان سوپرمارکتها رسید تا مشتاقان سریالهای خانگی برای تماشای یک طنز شناسنامهدار دست به جیب شوند.
حالاماه اول زمستان است و بهخاطر همزمانی با تعطیلیهای مناسبتی 6قسمت از شاهگوش وارد شبکه نمایش خانگی شده است؛ 6قسمتی که برای بهاصطلاح گل کردن یک مجموعه، زمان مناسبی است اما میرباقری و همکارانش برای ارزیابی وضعیت سریال کافی است به همان پیشخوان سوپرمارکتهایی نگاه کنند که اصلیترین ویترین عرضه و فروش محصولات شبکه نمایش خانگی است. نکته مهم اینجاست که دلسردی مخاطبان از روبهرونشدن با یک مجموعه جذاب این روزها با دلخوری هم همراه شده است. برای یافتن علت باید سراغ عدد «نمایشگر زمان» دستگاه پخش خانگی مخاطبان را گرفت؛ جایی که در پایان قسمت اول دقیقه 71 را نشان میداد و در شاهگوش چهارم و پنجم 64 و 61دقیقه را و حالا در قسمت ششم زمان 57دقیقه برای این سریال ثبت شده است!
نگاه تهیهکننده: 70دقیقه با تیتراژ و مخلفات
مسعود پاکدل، مجری طرح سریال شاهگوش درباره این کاهش زمانبندی در قسمتهای مختلف میگوید: برآورد ما برای هر قسمت حدود یک ساعت است ولی ما نمیتوانیم مثلا برای 5دقیقه کم و زیاد سریال در هر قسمت به آقای میرباقری فشار بیاوریم. در شبکه نمایش خانگی بهدلیل اینکه ما مثل تلویزیون کنداکتور پخش نداریم و دغدغه خالی ماندن آنتن وجود ندارد، زمانی یک قسمت سریال را به پایان میبریم که قصهمان تمام شود.
پاکدل به این سؤال که استاندارد وزارت ارشاد برای زمانبندی سریالهای شبکه نمایش خانگی چقدر است؟ چنین پاسخ میدهد: براساس استاندارد و توافقی که ما با ارشاد داریم، زمان نمایشی هر قسمت با احتساب تیتراژ، پشت صحنه و کلیپ عکسها در هر نسخه DVD باید 70دقیقه باشد که در شاهگوش هم ما تلاش کردهایم این زمان رعایت شود. او درباره اینکه با این حساب سریال در قسمت چندم به پایان میرسد هم اعلام میکند: توافق اولیه و قرارداد ما 26قسمتی است اما ممکن است آقای میرباقری سریال را در قسمت 25یا 27به پایان ببرد.
نگاه منتقد: ژنرال با سپر آهنی
رضا درستکار منتقد سینما اما استقبال نهچندان خوب از شاهگوش را در ارتباط مستقیم با وضعیت آشفته فیلمنامه و ساختار سریال میداند و میگوید: من هم مثل بسیاری از علاقهمندان سینما با آدمبرفی میرباقری یک فیلم خوب را تجربه کردم اما باید پذیرفت که این کارگردان سالهاست مانند ژنرالی با مدالهای طلایی بر سینه در معرض یک محک جدی قرار نگرفته و ساختهای مثل مختارنامه بهعنوان آخرین کار ایشان قبل از ورود به شبکه نمایش خانگی هم موید همین موضوع است. این سریال فقط به لحاظ تکنیک ساخت و فن فیلمسازی استاندارد است وگرنه در فیلمنامه و اصلا نوع روایت از تاریخ اسلام پر است از اشکالهای جدی. متأسفانه دفاع همهجانبه مسئولان تلویزیون کمتر عرصهای برای نقد این سریال و این کارگردان باقی میگذارد. درستکار با اشاره به اینکه میرباقری حالا در یک تجربه دیگر با بخش خصوصی در حال محک خوردن است میافزاید: شاهگوش ساختهای نابسامان و از هم گسیخته در مسیری است که امثال مهران مدیری برای هموار کردنش تلاشهای فراوانی کردند اما همیشه هم موفق نبودند.
تلاش برای ادامه رفاقت
سازندگان شاهگوش و البته بیش از همه داوود میرباقری میدانند که محصولشان نزد مخاطبان تا چه اندازه دلنشین و خواستنی است. آنها در تلاشند شاهگوش را از یک شکست قابل پیشبینی در آینده نهچندان دور، دور کنند و شاید جدیترین تلاش در این حوزه را باید به استناد حرفهای مجری طرح سریال از این قرار اعلام کرد که از قسمت هفتم الهام پاوهنژاد به مجموعه اضافه میشود و رضا رویگری و رضا کیانیان هم در قسمت نهم مهمان شاهگوش خواهند شد. گریم کاملا متفاوت محسن تنابنده در قسمت 12سریال همزمان با ایام نوروز هم بخشی دیگر از این تلاشها برای ادامه رفاقت مخاطبان شبکه نمایش خانگی با شاهگوش داوود میرباقری است.
خاطره خوش زمستانی
«خوب ما رو همه میدونن، بد ما رو رفقا. خیط کاشتیم؟ باکی نیست. مشق میکنیم. میدیم رفقا دور غلطامون خط قرمز بکشن... .» این دیالوگهای استثنایی اسیخان دربه در را داوود میرباقری نوشت و خیلیها را اسیر آدم برفی کرد. آقای میرباقری! لطفا اجازه ندهید آدمبرفی آب شود... .